Διαφημιστείτε εδώ...


Το Tempranillo είναι ποικιλία που συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας (Rioja, Cataluña, Castilla y Leon, Navarra, Aragon, Extremadura, Valencia, Castilla la Mancha, Madrid, Pais Vasco). Το όνομά της προέρχεται από την ισπανική λέξη ''temprano'' που σημαίνει "νωρίς" και ωφείλεται στο ότι η ποικιλία αυτή ωριμάζει νωρίτερα από τις υπόλοιπες ερυθρές ποικιλίες που φυτεύονται στην Ισπανία.

Υπάρχουν αρκετοί κλώνοι της ποικιλίας που διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα της ρόγας αλλα και τα χαρακτηριστικά του βότρυ. Θεωρείται αυτόχθονη ποικιλία της Rioja και αποτελεί την "ευγενή ποικιλία" της Ισπανίας. Για να αναδείξει ωραία χαρακτηριστικά, κομψότητα, καλή οξύτητα, έντονο χρώμα και υψηλά επίπεδα σακχάρων, χρειάζεται δροσερό κλίμα και ευνοείται στα ορεινά.

Εκτός από την Ισπανία που συναντάται στο σύνολο της, την συναντάμε και σε χώρες του Νεου Κόσμου όπως Χιλή,Αργεντινή, Περού, Μεξικό, Ουρουγουάη αλλά και Καλιφόρνια ή Αυστραλία. Η ποικιλία παρουσιάζει τεράστια δυναμική παλαίωσης και έτσι τα πιο ακριβά γνωστά κρασιά παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια χωρίς όμως αυτο να σημαίνει ότι δεν έχουμε και την φρεσκια εκδοχή της.Το χρώμα των κρασιών είναι έντονο ρουμπινί κόκκινο και τα χαρακτηριστικά αρώματα των κρασιών αυτών είναι του δαμάσκηνου,καπνού, βανίλιας, δέρματος και χορταριού. Παρουσιάζει μέτρια προς χαμηλή οξύτητα και καλό σώμα.