Διαφημιστείτε εδώ...
Ο Ροδίτης είναι η ποικιλία με την οποία είναι φυτεμένο το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας.
Πελοπόννησος, Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Τύρναβος, Μακεδονία, πρακτικά παντού. Το όνομα της προέρχεται από το χαρακτηριστικό ρόδινο χρώμα που φυσιολογικά παίρνει η ρόγα στην ωρίμανσή της. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κλώνοι (παραλλαγές) της ποικιλίας, που ξεχωρίζουν κύρια από το μέγεθος και το χρωματισμό της ρόγας αλλά και το μέγεθος, την γεωμετρία και την συνεκτικότητα του βότρυ (τσαμπί). Εύρωστη και παραγωγική ποικιλία, χρειάζεται καλλιεργητική προσοχή ώστε να μπορέσει να δώσει τα πραγματικά ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Ο τόπος επίσης που θα φυτευτεί παίζει πολύ σημανατικό ρόλο στο τελικό ποιοτικό αποτέλεσμα. Είναι γενικά αποδεκτό πως ορεινοί αμπελώνες, χαμηλής παραγωγικότητας σε περιοχές χωρίς θερμοκρασιακές εξάρσεις και σε εδάφη μετρίως γόνιμα και στραγγερά δίνουν τα τελειότερα αποτελέσματα.
Η ποικιλία συμμετέχει στους Οίνους Π.Ο.Π Πάτρα και Π.Ο.Π Αγχίαλος αλλά και στους Οίνους Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας, Π.Γ.Ε Πελλοπόνησος, Π.Γ.Ε Αχαϊα, Π.Γ.Ε Κόρινθος.
Επίσης συμμετέχει παραδοσιακά στην παρασκευή των Οίνων με Ονομασία κατά Παράδοση Ρετσίνα εκτός του Ρετσίνα Αττικής.
Τα τυπικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι τα φρουτώδη και ανθώδη αρώματα (πράσινο μήλο, εξωτικά φρούτα, εσπεριδοειδή και άνθη εσπεριδοειδών) και ένα ρωμαλέο σώμα που τονίζεται από μια δροσιστική οξύτητα.