Η Μαλαγουζιά είναι μια λευκξή ποικιλία με καταγωγή από την Στερεά Ελλάδα η οποία όμωε πλέον είναι φυτεμένη σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα με σημαντικότερα την Βόρεια Ελλάδα και Αττική και την Πελοπόννησο.
Παρ' ότι το όνομα της θυμίαει αυτό της Μαλωαζίας πρέπει να ξέρουμε ότι δεν έχουν καμιά σχέση και δεν πρε΄πει να τις συγζεουμε σας ποικιλίες. Υπάρχουν τουλάχιστον δυο κλώνοι (παραλλαγές) της ποικιλίας, που ξεχωρίζουν κύρια από το μέγεθος και το άρωμα της ρόγας, χωρίς όμως αυτό να είναι επίσημα ταυτοποιημένο. Εύρωστη και παραγωγική ποικιλία χρειάζεται καλλιεργιτική προσοχή ώστε να μπορέσει να δώσει τα πραγματικά ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Ο τόπος επίσης που θα φυτευτεί παίζει πολύ σημανατικό ρόλο στο τελικό ποιοτικό αποτέλεσμα. Είναι γενικά αποδεκτό πως ορεινοί αμπελώνες, χαμηλής παραγωγικότητας σε περιοχές χωρίς θερμοκρασιακές εξάρσεις και σε εδάφη μέτριως γόνιμα και στραγγερά δίνουν τα τελειότερα αποτελέσματα.
Η ποικιλία συμμετέχει στους Οίνους με Π.Γ.Ε Επανομής, Σιθωνίας, Μακεδονίας, Παλλήνης.
Η μαλαγουζία είναι μια ποικιλία πολυδυναμικήκαι μπορεί να δώσει εξαιρετικά λευκά ξηρά κρασιά με πλούσιο πρωτογενές άρωμα αλλά και δεμένο και γεμάτο στόμα είτε με είτε χωρίς χρήση βαρελιού αλλά και πολύ δυναμικά και έντονα γλυκά κρασιά με πολύ μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.
Τα τυπικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι τα φρουτώδη και ανθώδη αρώματα (ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, βασιλικού και λουλουδιών) και ένα ρωμαλέο σώμα που τονίζεται μια δροσιστική οξύτητα.