Το Αθήρι είναι η ποικιλία με την οποία είναι φυτεμένο μεγάλο μέρος των νησιών του Αιγίου, αλλά και μέρος της Βόρειας Ελλάδας και υπάρχει διάσπαρτο και την ανατολική Πελοπόννησο, στην Εύβοια και αλλού. Η συνολικά φυτεμένη έκτση του σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 500 στρέμματα.
Εύρωστη, ζωηρή και παραγωγική ποικιλία σχετικά ευαίσθητη στις ασθένειες (ωίδιο). Σταφύλια μεγάλα με φλοιό πρασινοκίτρινο. Ο τόπος που θα φυτευτεί παίζει πολύ σημανατικό ρόλο στο τελικό ποιοτικό αποτέλεσμα. Εδάφη με μικρή γονιμότητα καθως και πλιαγιές χαμηλής παραγωγικότητας και στραγγερά δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η ποικιλία συμμετέχει στους ΟΠΑΠ Σαντορίνης, Πλαγιές Μελίτωνα και Ρόδου και στους Π.Γ.Ε Αγιορείτικος, Χαλκιδικής, Μακεδονικός, Λασιθιώτικος, Ηρακλειώτικος, Αιγαιοπελαγίτικος.
Τα τυπικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι τα φρουτώδη και ανθώδη αρώματα (μήλο, εσπεριδοειδή και άνθη εσπεριδοειδών) και ένα ρωμαλέο σώμα που τονίζεται από μια ικανή οξύτητα (στην περίπτωση που έχει τρυγηθεί σε μέτριο αλκοολικό βαθμό).