Διαφημιστείτε εδώ...
Το Albariño είναι αυτόχθονη ποικιλία της Γαλικίας της Ισπανίας και συναντάται στην Γαλικία και πιο συγκεκριμένα στα κρασιά της D.O. Rias Baixas στην Γαλικλία, την βόρεια Πορτογαλία (γνωστό ως alvarinho και συμμετέχοντας και στην παραγωγή των ''vinho verde'') αλλά και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας όπως στην Cantabria, στην Castilla y Leon και στην Cataluña. Τελευταία φυτεύτηκε και στην Καλιφόρνια.

Η καλύτερη εκδοχή της ποικιλίας συναντάται στον ποταμό Umia της Γαλικίας καθώς οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι στις όχθες του με ειδικά χαρακτηριστικά κλίματος και εδάφους και με μεγάλη παράδοση καθώς εκεί ήδη από τον Μεσαίωνα υπήρχε αμπελοινική δραστηριότητα. Στην Cambados, την πρωτεύουσα του Albariño, ακόμα κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου γιορτάζουνε την "Fiesta del Albariño".

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας είναι παρόμοια με αυτά του Viogner. Τα αρώματα της είναι τα φρουτώδη και τα ανθώδη, με βασικό χαρακτηριστικό το βερίκοκο και τα κρασιά που προκύπτουν ελεφριά, ξηρά, αρωματικά,φρέσκα και ντελικάτα που ξαφνίαζουν στη μύτη με ένταση και διάρκεια. Το χρώμα τους είναι συνήθως ανοικτό,λαμπερό με χρυσές και πρασινωπές αντάυγες.Παρουσιάζουν αρκετά καλό σώμα,αλκοολικό βαθμό από 11 μέχρι 13% Vol. και ισορροπημένη υψηλή οξύτητα.